مقالات بازاریابی

بازاریابی حرفه ای درمشهد توسط سایت نمایشگاه مجازی مشهد 09159066639

مقالات بازاریابی

بازاریابی حرفه ای درمشهد توسط سایت نمایشگاه مجازی مشهد 09159066639

مدیریت اجرائی پروژه های عمرانی - صنعتی

ارکان مدیریت اجرائی پروژه ها شامل 9 رکن اساسی می باشد:


مدیریت اجرائی پروژه های عمرانی - صنعتی

ارکان مدیریت اجرائی پروژه ها شامل 9 رکن اساسی می باشد:

1) مدیریت حوزه عملکرد پروژه

تعریف: مدیریت حوزه عملکرد پروژه شامل فرآیندهای موردنیاز جهت احراز اطمینان از آن است که پروژه،شامل کلیه کارهای مورد نیازوتنها کارهای موردنیاز،برای اتمام موفقیت آمیزخود می باشد.

2) مدیریت زمان پروژه

تعریف: مدیریت زمان پروژه شامل فرآیندهای موردنیاز برای حصول اطمینان از اتمام به موقع پروژه است.

3) مدیریت هزینه پروژه

تعریف: مدیریت هزینه پروژه،شامل فرآیندهای موردنیاز برای حصول اطمینان از اتمام پروژه در چهارچوب بودجه مصوب می باشد.

4) مدیریت منابع انسانی پروژه

تعریف: مدیریت منابع انسانی پروژه شامل فرآیندهای لازم به منظور استفاده بهینه از نیروی انسانی در پروژه،اعم از سهامداران،عوامل پشتیبانی،مشتریان،شرکت کنندگان در پروژه و .. می باشد.

5) مدیریت کیفیت پروژه

تعریف: مدیریت کیفیت پروژه،شامل فرآیندهائی است که هدف آن،تضمین قابلیت پروژه در برآورده کردن نیازهائی است که به خاطر آن به اجرا درآمده است.مدیریت کیفیت شامل ً کلیه فعالیتهای مدیریتی،که طی آن سیاستها،اهداف و مسئولیتهای مرتبط با کنترل کیفیت تعیین می گردند و نیز اجرای آنها توسط برنامه ریزی کیفیت،کنترل کیفیت،تضمین کیفیت و بهبود کیفیت در سیستم کنترل کیفی،تحت عنوان مدیریت کیفیت پروژه شناخته می شود ً می باشد.

6) مدیریت تدارکات پروژه

 تعریف: مدیریت تدارکات پروژه عبارتست از انجام مراحل لازم برای تهیه کالا و خدمات از خارج از سازمان مجری.

7) مدیریت ارتباطات پروژه

تعریف: منظور از مدیریت ارتباطات پروژه،کلیه فرآیندهائی است که به منظور حصول اطمینان از تولید،جمع آوری،انتشار،ذخیره سازی و نهایتاً طبقه بندی به موقع و مناسب اطلاعات پروژه انجام می شود.مدیریت ارتباطات،روابط حیاتی میان افراد،ایده ها و اطلاعاتی که لازمه کسب موفقیت است را فراهم می آورد.

8) مدیریت ریسک پروژه

تعریف: مدیریت ریسک پروژه عبارتست از فرآیندهای مرتبط با شناسائی،تحلیل و شیوه واکنش در برابر ریسک و همچنین شامل بیشینه سازی نتایج وقایع مثبت و کمینه سازی عواقب منفی وقایع نیز می شود.

9) مدیریت یکپارچگی پروژه

تعریف: مدیریت یکپارچگی پروژه،شامل فرآیندهای مورد نیاز برای حصول اطمینان از وجود هماهنگی میان عناصر مختلف پروژه می باشد و شامل ایجاد تعادل میان اهداف پروژه ، در جهت برآورده ساختن انتظارات دست اندر کاران پروژه است.

10) توجهات خاص در مدیریت پروژه

           از آنجائیکه هر پروژه منحصر به فرد بوده و شرایط خاص خود را داراست, تعیین نیازمندیها نیز پس از تحلیل شرایط و مشخصات پروژه میسر می شود. از این رو آنچه که دیگران برای مدیریت پروژه های خود بکار می بندند, روشی برای حل مسئله شما نخواهد بود. سیستم مدیریت پروژه باید, کاملا” متناسب با پروژه طراحی شود.


گردآورنده:محمودحاجیان .مشهد

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد